Virtuele rondleiding

De brandweerkazerne van Brasschaat is gelegen in De Mortel 32, naast het gemeentemagazijn. Door de centrale ligging kan de brandweer de verschillende wijken in de gemeente dan ook snel bereiken.

 

De huidige kazerne werd ingehuldigd op 6 oktober 1973. Hiervoor was de brandweer amper 100 m verder gehuisvest, op het terrein van het gemeentemagazijn. De oude kazerne doet vandaag de dag dienst als loods voor de gemeentelijke groendienst.
 
In 2005 kreeg de brandweer een grondige facelift en werd het gebouw volledig gerenoveerd. De vernieuwde kazerne werd ingehuldigd op 3 februari 2006.

 Aan de uitrit van de brandweerkazerne bevindt zich een elektronisch verkeersbord dat oplicht wanneer er een oproep binnenkomt. Hierdoor worden de weggebruikers gewaarschuwd dat de vrijwilligers zich met bekwame spoed naar de kazerne dienen te begeven en hulpvoertuigen zullen uitrukken.

 

Vooraan de kazerne is er een bezoekersparking met 9 plaatsen en een alarmparking voor 11 voertuigen. Deze alarmparking wordt continu gereserveerd voor de voertuigen van de opgeroepen brandweermannen zodat deze zo snel mogelijk kunnen uitrukken.  

Wanneer je de kazerne binnenkomt word je verder geholpen aan het onthaal waar tevens de beroepskorporaal en beroepssergeant hun bureau hebben.

De kleedkamers van de manschappen bevinden zich op het gelijkvloers waarbij er een aparte ruimte is voorzien voor de heren en de dames. Elk korpslid beschikt over een persoonlijke kast met een interventiegedeelte en een ruimte voor het opbergen van propere en reservekledij.

De seinkamer wordt tijdens elke interventie bemand en vormt het hart van de interventie. Van hieruit wordt de interventie gedispatcht met behulp van diverse computers, radio’s en allerlei informatie. De centralist kan van hieruit tevens de meteogegevens raadplegen van het meteostation, de poorten bedienen, de oproepcomputer gebruiken, enz. Tevens worden alle belangrijke meldingen vanop de plaats van interventie hier elektronisch gelogd.

  
Het leslokaal wordt gebruikt voor diverse vergaderingen, maandelijkse oefeningen, enz. en is voorzien van diverse didactische hulpmiddelen.

  
In de slangengang worden gebruikte slangen gereinigd en nadien te drogen gehangen in de droogtoren. Deze toren wordt tevens voor oefeningen gebruikt.

Gebruikte ademluchttoestellen worden gereinigd en gecontroleerd in het adembeschermingslokaal. De gebruikte ademluchtflessen worden hier opnieuw op druk gezet, de maskers krijgen een grondige poetsbeurt, worden gedroogd en nadien elektronisch getest.

De interventiewagens staan allen vertrekkensklaar in de voertuigenhal. Vooraan beschikt de brandweer over 4 uitrukpoorten waarachter de eerstelijns hulpwagens staan. Achteraan de kazerne bevinden zich nog 3 poorten zodat de brandweer ook langs deze zijde voertuigen kan laten vertrekken. In de voertuigenhal bevindt er zich tevens een magazijn waar allerlei materieel en verbruiksgoederen gestockeerd worden. 

 
Het bureel van de officieren bevindt zich op de eerste verdieping evenals een keuken en vergaderzaal. Deze vergaderruimte is tevens ingericht als gemeentelijk crisislokaal wanneer het rampenplan in werking treedt.